Z życia fundacji (3)
Archiwum wiadomości

Home / Aktualności / Z życia fundacji

Powstanie Wielkopolskie 1918-1919

Fundacja Obywatelska BAZAR wraz z Wielkopolskim Muzeum Niepodległości rozpoczęła prace nad pierwszym w historii, pełnometrażowym flmem dokumentalnym pt. „Powstanie Wielkopolskie 1918 – 1919”.

Zdjęcia do flmu ruszyły w sierpniu 2019 roku, kolejne planowane są na koniec października.

„Muzeum jest bardzo zainteresowane powstaniem solidnego flmu o zwycięskim Powstaniu Wielkopolskim, dlatego zdecydowaliśmy się być jego koproducentem. Mogliśmy zaangażować się dzięki środkom przekazanym przez Miasto Poznań i Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Film po raz pierwszy będzie tak szeroko omawiać nie tylko sam zryw powstańczy ale także jego wielowątkowe tło historyczne. Bardzo się z tego cieszę, bo dzięki nowoczesnej technologii, która zostanie wykorzystana w produkcji liczę, że flm wzbudzi zainteresowanie wśród widzów w całej Polsce. Powstanie Wielkopolskie zasługuje na dobrą, flmową opowieść. I zasługuje na dobre, nowe muzeum” - mówi Tomasz Łęcki, dyrektor Wielkopolskiego Muzeum Niepodległości

Autorzy dotarli do niepublikowanych do tej pory materiałów flmowych odnalezionych m.in. w paryskim archiwum Gaumont Pathe, gdzie zobaczyć można, jak wyglądała wielkopolska armia i Poznań w czasie powstańczych walk. Amerykańskie archiwa narodowe w Waszyngtonie skrywają z kolei obrazy z I Wojny Światowej, które zostaną wykorzystane w flmie. Pokaźne materiały flmowe oraz ikonografczne materiały odnalezione zostały także w Polskiej Filmotece Narodowej. Archiwalne fotografe wykorzystywane w flmie pochodzą także z wielu rodzinnych kolekcji.

„Dla autorów wielkim wyzwaniem okazało się zebranie materiałów archiwalnych. Po powstaniu została szczątkowa dokumentacja. Dziesiątki godzin spędzonych w archiwach, nawiązanie kontaktu z muzeami w kraju i zagranicą oraz zapoznanie się z opracowaniami historycznymi na temat Powstania Wielkopolskiego pozwolą na odtworzenie tych ważnych wydarzeń oraz ukazanie ich w formie flmowej monografi” – mówi Maria Wojciechowicz- Litowczenko, Prezes Fundacji Obywatelskiej Bazar, producent flmu.

Sceny sprzed ponad 100 lat ożyją ponownie dzięki inscenizacjom, fabularyzowanym scenom aktorskim czy rekonstrukcjom historycznym. Te będą możliwe dzięki zaangażowaniu profesjonalnych odtwórców historii.

„Wierzę, że z flmem dokumentalnym o Powstaniu Wielkopolskim będzie podobnie jak z naszą encyklopedią. Od dawna wszyscy na niego czekają, ale długo brakowało kogoś, kto go zrealizuje i sfnansuje. Samorząd Województwa udzielił wsparcia fnansowego temu projektowi w przekonaniu, że flm spodoba się Wielkopolanom i zyska popularność równą popularności ubiegłorocznej „Encyklopedii Powstania Wielkopolskiego 1918-1919” - mówi Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Narrację flmu zbudują wypowiedzi historyków, a będą one przeplatane opowieściami powstańczych rodzin.

„Minęło 100 lat, dla powstańczych rodzin były to czasy trudne, trzeba było ukrywać przeszłość najpierw przed okupantem niemieckim a później przez komunistyczną władzą w kraju. Hartowało to jednak naszą polskość, przywiązanie do ideałów, o które walczyli przodkowie. Żyje czwarte i piąte pokolenia, a tamte czasy wciąż rzutują na atmosferę w naszych domach, na wychowanie naszych dzieci i wnuków” - mówi Jerzy Gogołkiewicz, wnuk gen. Taczaka.

"To było przełomowe wydarzenie w historii naszego miasta i regionu. Dzięki waleczności i odwadze naszych przodków, odzyskaliśmy niepodległość. To dla nas ogromny powód do dumy - dla mnie także w wymiarze osobistym, gdyż mój dziadek był Powstańcem Wielkopolskim. Jako poznaniacy, Wielkopolanie jesteśmy zobowiązani do pielęgnowania pamięci o tych, którzy ponad 100 lat temu przelewali krew i oddawali życie za nasz kraj. To m.in. dzięki nim możemy teraz żyć w wolnej Polsce i mamy prawo do decydowania o jej przyszłości" – przekonuje Jacek Jaśkowiak, Prezydent Miasta Poznania

Realizację wielu scen zaplanowano na ulicach Poznania oraz w miejscowościach Wielkopolski i województwa kujawsko-pomorskiego. Twórcy chcą podkreślić poświęcenie lokalnych społeczności, które odegrały ważną rolę w powstaniu np. Kompanii Kórnickiej.

„Kórniczanie mieli ogromne zasługi w tym, że Powstanie Wielkopolskie było zwycięskie. W pierwszych dniach Powstania kompania kórnicka odegrała kluczową rolę w ochronie Ignacego Jana Paderewskiego, który przebywał w Hotelu Bazar. Kórniczanie, Bninianie i mieszkańcy okolicznych wiosek uczestniczyli również w wielu bitwach Powstania między innymi pod: Lesznem, Rawiczem, Miejską Górką, Ostrzeszowem, Kępnem, Zbąszyniem i Łomnicą” - mówi dr Dariusz Grzybek, Prezes Fundacji Zakłady Kórnickie.

Celem i ambicją twórców flmowej opowieści o Powstaniu Wielkopolskim jest nie tylko stworzenie ponadczasowej monografi powstania, ale także pokazanie tamtych wydarzeń w nowym świetle. W tym odkłamanie opinii, jakie przez lata przylgnęły do powstania.

„Jednym z zadań flmu jest odmienne od tradycyjnego, spojrzenie na realia powstania wielkopolskiego z lat 1918-1919. Głównie chodzi o przedstawienie najaktualniejszej wiedzy o genezie i niektórych aspektach tego wydarzenia, m.in. walk w Poznaniu wieczorem 27 grudnia 1918 roku – wreszcie o odkłamanie opinii o rzekomej wrogości Józefa Piłsudskiego do Wielkopolski i mieszkańców regionu” – podkreśla dr Marek Rezler, historyk.

Zależy nam, by o Powstaniu mówiono NASZE, bez względu na region, w którym będzie się o nim wspominało. Powstanie Wielkopolskie nie doczekało się swojej legendy, być może powodem jest mentalność Wielkopolan, którzy nie lubią chwalić się swoimi dokonaniami” – mówi Tadeusz Litowczenko, reżyser flmu.

Przewidywany czas ukończenia dokumentu to połowa 2020 roku. Sto lat temu, w tym czasie wojska wielkopolskie nadal brały aktywny udział w walkach: wojnie polsko- bolszewickiej i w powstaniach śląskich.

Film trafi do dystrybucji w kinach studyjnych oraz będzie emitowany w telewizji.

przygotowanie do inscenizacji

scena obiadu

inscenizacja - Posiedzenie Polskiej Organizacji Wosjkowej Zaboru Pruskiego w sprawie uwolnienia Józefa Piłsudskiego z twierdzy w Magdeburgu

( Wróć do listy )